Bijenkorf Utrecht grondig opgefrist

27 februari 2017
La Vie Bijenkorf Utrecht

Helemaal klaar is de renovatie en uitbreiding van De Bijenkorf in Utrecht nog niet, maar de gevel van het warenhuis ziet er weer fris uit. Naar ontwerp van Rijnboutt is de rooilijn rechtgetrokken en de transparantie drastisch vergroot. Verder is de overbodig geworden traverse naar de C&A gesloopt, waardoor de Sint-Jacobsstraat beter zichtbaar is geworden vanaf de centrumzijde.

Dankzij de vernieuwde gevel heeft het warenhuis een opener uitstraling, wat de interactie met de omgeving en de aantrekkelijkheid voor het winkelend publiek moet vergroten. Daarnaast komt er aanzienlijk meer daglicht het gebouw binnen, wat onder meer bevorderend is voor de sfeer en het welbevinden van de verschillende gebruikers.

Het complex is in de jaren tachtig gebouwd als een winkelcentrum. De gevel kende veel in- en uitspringende delen, waarbij met name de erkers op de eerste verdieping voor de nodige schaduw op de onderste etages zorgden. De loopbrug was bedoeld als verbinding boven een drukke verkeersweg naar de C&A, maar verloor zijn functie nadat de Bijenkorf het pand grotendeels in bezit nam.

In de nieuwe opzet kan het warenhuis zich op de begane grond, eerste en tweede verdieping veel beter etaleren. Prominent zichtbaar is bijvoorbeeld het restaurant, dat een nieuwe plek heeft gekregen op de tweede verdieping The Kitchen, ontworpen door i29 interior architects.

Op de bovengelegen verdiepingen zijn ook de kantoren duidelijk afleesbaar. De bestaande kantoorpuien zijn gehandhaafd, maar de kantoren zijn wel voorzien van nieuwe borstweringen met geëmailleerd glas, passend bij de uitstraling van de verglaasde gevel van het gehele complex.

Het complex is tevens voorzien van twee daktuinen, die zijn ontworpen als een grassenlandschap met lichte glooiingen en vlakken. Luchtbehandelingskanalen die op het dak liggen, knikken meet in het grafisch patroon. Op de kanalen zijn ‘mieren’ van rvs geplaatst, die een spoor van de ene naar de andere kant lijken te volgen. ’s Avonds licht het mierenspoor op.

Met de uitbreiding wordt het winkeloppervlak vergroot van 9.000 naar 15.000 vierkante meter. Aan de tweede etage is extra ruimte toegevoegd en op dit moment worden de kelder, parterre en eerste etage onder handen genomen. Ook worden op alle verdiepingen, in een nieuw deel tussen het warenhuis en de parkeergarage, nieuwe kantoor- en magazijnruimtes gerealiseerd.

Medio 2018 moet het warenhuis geheel gereed zijn.

architectenweb.nl