Complex Van Heekplein op tentoonstelling “The invention of the European tower”

11 mei 2009
bijenkorf enschede

Onder de titel “The invention of the European tower” wordt 13 mei 2009, 18:30 uur een tentoonstelling geopend in het Pavillon De L’Arsenal – Centre d’information, de documentation et d’exposition d’urbanisme et d’architecture de Paris. De expositie is te zien van 14 mei 2009 t/m 30 september 2009. De scenograph van de tentoonstelling is de architect Manuelle Gautrand.

De spil waar de tentoonstelling om draait is de “European Tower”. Deze is geboren aan het begin van de 20ste eeuw in het spoor van de wolkenkrabbers van Amerika en heeft door zijn diversiteit en specificaties zijn plaats in de steden van Europa kunnen vinden. De expositie en het begeleidende boek gaan dit verhaal vertellen, analyseren en documenteren.

Dit gebeurt met behulp van meer dan 150 gerealiseerde en niet gerealiseerde projecten met bijzondere stedelijke, ruimtelijke en technische kwaliteiten en kenmerken. Een van deze projecten is het woonwinkelcomplex Van Heekplein van Rijnboutt Van der Vossen Rijnboutt binnen het masterplan van West 8 in het centrum van Enschede.

Op de tentoonstelling zijn 300 documenten te zien, foto’s, plannen, archieven en documentaires. Ook zijn er 22 maquettes te bewonderen en met behulp van interactieve terminals krijgt men toegang tot de eerste database van Europese torens.

Aan de hand van negen Europese metropolen valt te ontdekken hoe het fenomeen “European Tower” in het huidige en toekomstige stedelijke landschapp wordt benaderd.

Vragen die de tentoonstelling stelt zijn:

Welke projecten heeft de toekomst in petto voor Europa?

Hoe worden de torens vandaag gebouwd?

Op welke manieren zouden zij morgen meer ecologisch kunnen zijn?

Op welke manier zullen ze in onze steden passen?

Torens voor kantoren, voor woningen of allebei?

Deze vragen zullen ook aan de orde komen tijdens debatten die zullen plaatsvinden in metropolen zoals Brussel, Kopenhagen, Frankfurt, Londen, Madrid, Milaan, Parijs, Rotterdam en Wenen.

Meer informatie over de tentoonstelling van Pavillon De L’Arsenal.