De Barones Breda wordt vernieuwd

03 juli 2014
De Barones Breda

Persbericht: Amsterdam/Breda, 2 juli 2014.

Winkelcentrum De Barones, in het hart van Breda, krijgt de komende jaren een ander gezicht. In samenwerking met 3W New Development, Rijnboutt en KroesePaternotte heeft eigenaar Kroonenberg Groep plannen ontwikkeld om de winkelruimtes op de etage uit te breiden tot op de begane grond, waardoor grotere units ontstaan.

Rijnboutt tekent voor het ontwerp. Het maakt van het gesloten winkelcentrum een open, levendig onderdeel van de binnenstad, met respect voor de bestaande bebouwing. De revitalisatie is ook belangrijk voor de historische binnenstad van Breda, een van de leukste winkelsteden van Nederland. In 2014 beginnen de werkzaamheden.

De Barones werd geopend op 11 september 1997. Het winkelaanbod van dit luxe, overdekte winkelcentrum (ca. 28.000 m2) is vooral gericht op het midden- en hogere segment van de branches mode, persoonlijke verzorging, cadeau, hobby en vrije tijd, wonen en horeca. Inwoners van Breda en omstreken komen hier winkelen bij onder meer V&D en H&M.

In 1998 won De Barones (ontworpen door Kraaijvanger Urbis en het Britse bureau CZWG) de prijs voor het beste winkelcentrum in Nederland van de Nederlandse Raad voor Winkelcentra. Meteen vanaf de opening had het een sterke marktpositie en grote aantrekkingskracht. Maar de retailmarkt is veranderd. Consumenten stellen andere eisen. In het internettijdperk verwachten ze dat winkelen iets extra’s biedt: het moet een beleving zijn. Bovendien is er zelfs in de succesvolle Barones sprake van enige leegstand. Daarom is besloten tot een revitalisatie.

Ingangen

Om te beginnen worden de entrees van het winkelcentrum aangepakt. De in- en uitgangen (in de Karrestraat, de Lange Brugstraat en de Nieuwstraat) worden veel duidelijker zichtbaar. De Barones gaat nu als het ware schuil achter de entrees, terwijl het omgekeerde zou moeten. ‘Het kan veel uitnodigender,’ zegt architect-directeur Bart van der Vossen van Rijnboutt, die op dit project samenwerkt met Matteo Kuijpers van hetzelfde bureau. ‘Elke entree zou moeten uitstralen dat er vele interessante winkels achter zitten.’

In het ontwerp van Rijnboutt krijgt elke ingang een eigen karakter, passend bij de straat. Goed voorbeeld is de hoofdentree aan de Karrestraat, in een rijksmonument uit 1924 met een karakteristiek torentje. Van der Vossen: ‘Deze ingang is in de loop der jaren verdwenen achter modieuze ingrepen. Hier brengen we de ingang zo veel mogelijk terug naar de oorspronkelijke toestand.’ Aan de Lange Brugstraat krijgt De Barones een terugliggende, glazen entree aan een nieuw, uitnodigend voorpleintje. De bestaande panden aan weerszijden van de entree blijven behouden. De kleur van de bestaande gevels, nu terracotta, wordt in lijn gebracht met het straatbeeld van Breda, waarin overwegend rustige lichte kleuren domineren. Matteo Kuijpers: ‘Het is de kern van ons ontwerp: we maken het belangrijkste winkelcentrum in het hart van Breda aantrekkelijker, met groot respect voor wat er is.’

Interieur

Ook binnen komt er een gedaanteverandering. In het hart van De Barones komt een centraal plein met eigentijdse horeca, wifi en de mogelijkheid om evenementen te organiseren. De roltrappen verdwijnen uit de gangen. Ook de bekende omloop op de bovenverdieping komt niet terug. ‘Die omloop blijkt niet te werken,’ licht Van der Vossen toe. In het ontwerp wordt de verdieping straks bereikbaar via de begane grond. Het interieur wordt daarmee lichter en ruimtelijker, en er komt meteen ruimte voor grotere winkels. De totale winkeloppervlakte blijft ongeveer gelijk.

De Barones Breda

De verbouwing gaat van start in de loop van 2014. Tijdens de gehele verbouwing blijft De Barones open voor publiek. Het project is Rijnboutt, dat zich thuis voelt in het spanningsveld tussen de randvoorwaarden die een binnenstedelijke omgeving stelt én de eisen van 21e-eeuwse gebruikers, op het lijf geschreven. Rijnboutt heeft een onbetwiste reputatie op het gebied van duurzame herbestemming van vastgoed en binnenstedelijke gebiedsontwikkeling.