Definitief ontwerp De Ontmoeting

19 april 2010
de ontmoeting

Stedenbouw

Het Zonnehuisterrein is gelegen aan de Laan van de Helende Meesters te Amstelveen. Hier is sinds 1974 het verpleeghuis ‘Het Zonnehuis’ gevestigd voor circa 300 bewoners. Dit, inmiddels gedateerde, onderkomen wordt vervangen door compactere nieuwbouw aan de oostkant van het terrein. Aan de westkant ontstaat hierdoor ruimte voor het complex: ‘De Ontmoeting’.

De locatie is onderdeel van de wijk Langerhuize. De Groenelaan verbindt deze wijk met de omliggende woongebieden en het wijkcentrum de Groenhof. In het gehele gebied is een structuur van ‘eilanden’ herkenbaar. Deze worden van elkaar gescheiden door infrastructuur en water. De wijk Langerhuize is ingevuld met voornamelijk grote complexen zoals het Amstelland ziekenhuis en het nieuwe Sinai Centrum.

Maat, schaal en samenhang

De nieuwbouw van het verzorgingscomplex Zonnehuis bestaat uit drie gebouwen, ontworpen door Architectuurcentrale Thijs Asselbergs. Deze drie gebouwen worden aangevuld met een vierde, door Rijnboutt ontworpen gebouw tot een samenhangend complex. Het bestaat uit vier afzonderlijke, maar in gevelmateriaal en maat op elkaar aansluitende, gebouwen rond een hoftuin. De maat en schaal van dit complex sluit hiermee aan op de grootschalige complexen van de wijk Langerhuize.

de ontmoeting

De gekozen structuur voor het complex ‘De Ontmoeting’ past binnen deze thematiek. ‘De Ontmoeting’ is een samenhangend gebouw dat bestaat uit vier woongebouwen op een multifunctionele plint. Een patiotuin is het hart van dit complex. Beide complexen definiëren een rechtlijnige en formele rooilijn aan de buitenzijde. Aan de binnenzijde wordt gespeeld met de volumes zodat er, in contrast met de meer formele buitenzijde, langs de verbindingsas tussen beide complexen een informeel karakter ontstaat. De hoogtegeleding van de woonblokken van ‘De Ontmoeting’ zorgt ervoor dat beide complexen goed op elkaar aansluiten.

Groen, ontspannen en levendig

Op de begane grond ontstaat een groene, ontspannen en levendige omgeving met een variatie aan voorzieningen waar de bewoners gebruik van kunnen maken. De weg voor autoverkeer tussen de Groenelaan en de kantorenlocatie is geheel aan de westzijde van de locatie gelegen.

de ontmoeting

Hierdoor kunnen de bewoners op een ontspannen wijze tussen beide complexen bewegen. De hof is overdag toegankelijk voor de bewoners van de wijk en geeft via een rondlopende droogloop toegang tot de verschillende functies. De entrees van de woonblokken zijn naar de buitenkant van het complex gericht zodat ze op een heldere manier aansluiten op de openbare ruimte.

Alzijdig met een warme uitstraling

De woonblokken van het complex ‘De Ontmoeting’ zijn compact en alzijdig. Doordat de trappen en liften zich in het hart van de gebouwen bevinden, kunnen alle gevels gebruikt worden voor het wonen. De gevels van de verschillende woonblokken worden in dezelfde materialisering uitgevoerd. De gebouwen verschillen slechts in massa.

de ontmoeting

Door het laten verspringen van de balkons en de gevelopeningen ten opzichte van elkaar, ontstaat, binnen een eenduidig kader, dynamiek en variatie op een kleiner schaalniveau. Om de vier woonblokken te verweven met de plint, worden de eerste twee lagen (begane grond en eerste verdieping) uitgevoerd in metselwerk dat bestaat uit warme bronskleurige en gemêleerde handvorm bakstenen. De gevels van de verdiepingen daarboven bestaan uit houten, licht grijs gebeitste, gevelbekleding met daarin opgenomen houten kozijnen. De gebouwen zijn terughoudend, er ontstaat een grote rust. De aandacht gaat vooral uit naar de bewoners en de groene omgeving.

Vanuit elke kamer naar het balkon

Goede buitenruimte is een voorwaarde voor kwalitatief hoogwaardig wonen. De woningen in ‘De Ontmoeting’ zijn voorzien van een balkon die vanuit elke kamer aan de gevel kan worden betreden.

de ontmoeting
de ontmoeting

Een variërende balkondiepte nodigt uit tot verschillend gebruik: een tafel om met zijn vieren aan te zitten of een schommelstoel om in te lezen. Door het verspringen van de diepste balkons ten opzichte van elkaar is ook op deze balkons altijd licht en ruimte aanwezig.

Ruim en licht wonen

de ontmoeting
de ontmoeting

In ‘De Ontmoeting’ is geen enkele woning alleen op het noorden gericht. De woningen ontvangen dus altijd zon op het balkon en in het appartement. Voor een goed contact met buiten worden de woningen voorzien van kozijnen met bijna verdiepingshoog glas. Elke woning is voorzien van een ruime berging in de woning en een collectieve fietsenberging op de begane grond. De woningplattegronden zijn ruim opgezet en rolstoelvriendelijk.

Ruim en overzichtelijk parkeren

De woningen en de multifunctionele plint zijn aangesloten op een ondergrondse parkeerkelder. De parkeerkelder is niet alleen helder en overzichtelijk; het stramien van ruim acht meter in het vierkant verzekert ook een ruime opzet.