Den Haag: transformatie kantoor naar wonen.

06 juni 2011
bellavista

De Thorbecketoren maakt onderdeel uit van het De Savornin Lohmanplein. Het multifunctionele complex dateert uit 1968 en is ontworpen door architect Piet Zanstra volgens de principes van de Moderne Beweging. Op een plint van winkels staat een compositie van drie volumes: een schijf van 8 lagen (de Treubflat, woningen), een kantoortoren (de Thorbecketoren, 16 lagen) en een restaurantpaviljoen. Bovenop de winkels wordt geparkeerd.

De compositie van drie volumes past in een stedenbouwkundige situatie die veel ouder is dan het complex. Het De Savornin Lohmanplein, het kruispunt van de Savornin Lohmanlaan en de Laan van Meerdervoort, is vormgegeven in het plan West uit 1927.

De Thorbecketoren staat inmiddels voor een groot gedeelte leeg. Omdat de toren niet meer aan de huidige eisen van de kantorenmarkt voldoet ook qua locatie, gaf Urban Interest de opdracht om deze te transformeren in een woontoren.

bellavista

De transformatie is gebaseerd op de bestaande structuur van het gebouw. De belangrijkste toevoeging aan het volume van de toren zijn de balkons. Deze balkons zijn zo vormgegeven dat de toren verticaal wordt geleed. Hierdoor wordt de toren minder lomp en vergroot de woonkwaliteit en flexibiliteit. Tegelijkertijd ontstaat er een verfijning in de horizontale stroken die zo kenmerkend zijn voor de huidige toren. Op de hoek van Thorbeckelaan en de Laan van Meerdervoort worden geen balkons voorzien zodat de toren zich hier het krachtigst manifesteert.

bellavista

De begane grond houdt zijn functie, de eerste en tweede verdieping zullen een commerciƫle functie krijgen, waarbij de eerste verdieping vanuit het parkeerdek kan worden ontsloten. Het woningaantal per laag varieert van vier tot zes. De toren zal worden verhoogd door het toevoegen van twee verdiepingen, met luxe penthouses. Totaal zullen er ca. 80 woningen in de toren worden gerealiseerd.

Bij de renovatie van de Thorbecketoren wordt de huidige gevel integraal vervangen. Om de krachtige uitstraling te behouden, zullen opnieuw gelijksoortige materialen gebruikt worden: details en kozijnen in aluminium en borstweringen met een steen-/ betonachtige uitstraling in een lichte kleur.