La Vie krijgt in stilte nieuwe uitstraling

Artikel over La Vie in Vastgoedmarkt

19 oktober 2017
La Vie Bijenkorf Utrecht

Het pand La Vie van De Bijenkorf in Utrecht is in 2016 door assetmanager MN flink onder handen genomen. Het nieuwe aanzien is één van de ontwikkelingen die dit deel van het Utrechtse kernwinkelgebied een nieuwe uitstraling geven.

Een jonge vrouw klapt haar MacBook open en roert honing door haar muntthee, terwijl zij wacht tot haar laptop verbinding heeft gemaakt met het draadloze netwerk. Haar werkplek van keuze is restaurant The Kitchen op de tweede verdieping van de Bijenkorf in Utrecht. Haar blik wordt getrokken door het verkeer op het kruispunt van de Lange Viestraat en Sint Jacobsstraat. De ramen tot aan de vloer zorgen voor een prettige mix van de buzz van de stad en de rustige uitstraling van het levende bladerbehang in het restaurant. De witte en zwarte zeshoekige steentjes in de mozaïekvloer vormen een honingraat. Architect Mattijs Rijnboutt van het gelijknamige bureau kijkt tevreden om zich heen naar de plukjes restaurantbezoekers die op deze maandagmiddag verschillende tafeltjes bezetten. Op de vraag wat er ingewikkeld was aan de vitalisering van dit prestigieuze winkelpand in de Utrechtse binnenstad, ontglipt hem een welgemeend: ‘Alles’.

De uitbreiding en renovatie van het pand werd uitgevoerd terwijl de winkel, de bovengelegen kantoren en de Q-park parkeergarage vol in bedrijf bleven. De kantooretages worden geëxploiteerd door vergaderzalenverhuurder Regardz, waar onder andere door opleidingsinstituten examens worden afgenomen. Stilte was daardoor – ook tijdens de bouwwerkzaamheden – geboden.

Bijenkorf La Vie Utrecht 08 02 2017_0144 LR

Onttrekking

Op papier ogen de veranderingen overzichtelijk: een toevoeging van 6.000 m2 winkelvloer, een onttrekking van 600 m2 kantoor in het winkelgedeelte en een toevoeging van 19 parkeerplaatsen. Daarmee komt het eindresultaat op 18.000 m2 warenhuis, 8.400 m2 kantoor en 344 parkeerplaatsen. De facelift voor het pand werd ingegeven door de wens van de huurder om het pand de eigentijdse uitstraling van een warenhuis te geven. Bovendien kon de Bijenkorf meer winkelmeters gebruiken voor de volgende fase in de vernieuwing van zijn winkelformule. Eigenaar Stichting Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) en assetmanager MN gingen met die wensen aan de slag.

Bijenkorf La Vie Utrecht 14 02 2017_0116 LR

Brugverbinding

De bouwwerkzaamheden werden aangegrepen om stedenbouwkundige verbeteringen aan te brengen. Zo werd de brugverbinding naar het voormalige C&A-pand aan de overzijde van de Sint Jacobsstraat geschrapt. De passage op de eerste etage is nooit als verbinding in gebruik genomen, maar ingericht als personeelsrestaurant. De brug blokkeerde de ooit door stedenbouwer en architect Berlage bedachte zichtlijn van Vredenburg naar Sint Jacobsstraat. Het personeelsrestaurant keerde terug als een kleine uitbreiding aan de westzijde van het pand. ‘Het verwijderen van de brug heeft het best gewerkt in het ontwerp, samen met rechttrekken en transparant maken van de gevel’, vertelt Rijnboutt. ‘De stedenbouwkundigen bij de gemeente werden hiervan erg blij.’ De uitstraling van het pand als warenhuis werd verder vergroot door het aanbrengen van doorzichtige verticale reclametorens die op dubbele etagehoogte boven de gevel uitsteken in de Lange Viestraat en de Sint Jacobsstraat.

Het nieuwe Utrecht

Het pand past volgens architect Rijnboutt uitstekend in het nieuwe Utrecht, dat rondom het pand ontstaat. ‘Veel gebouwen in dit deel van de stad gaan op de schop. Daaronder bevinden zich het postkantoor aan de Neude, dat aan de achterzijde winkels krijgt en de herontwikkeling van winkelcentrum De Planeet. Ook winkeleigenaren PingProperties en Syntrus Achmea Real Estate & Finance komen in beweging. Het winkelrondje stopte altijd bij het postkantoor, nu is het weer een gesloten cirkel.’ Een moeilijk punt van de renovatie was dat er alleen tussen 7 en 9 uur ‘s ochtends lawaai mocht worden gemaakt. ‘Maar er moesten wel delen uit vloeren worden geknipt, erkers van het pand gesloopt. Een huzarenstukje was het verwijderen van de brug. Uiteindelijk was dat in twee dagen bekeken.’

Inloopdag

Buurtbewoners hadden aanvankelijk twijfels over het bouwproject. ‘De bewoners van de hierachter gelegen Wijk C zijn nogal goed georganiseerd’, stelt Rijnboutt eufemistisch. Dat leidde tot enkele kleine wijzigingen van het oorspronkelijke plan, vooral aan details aan de achterzijde van het pand. ‘Voorafgaand aan de bouw hebben wij een inloopdag georganiseerd, dat heeft heel goed gewerkt om de twijfels in de buurt weg te nemen.’ De upgrade van het pand zat al lang in de pen, vertelt hoofd Onroerend Goed Nederland George van Hooydonk van assetmanager MN. Het pand werd in het najaar van 2005 aangekocht door PMT en een jaar later vond het eerste gesprek over de herontwikkeling plaats. Vervolgens heeft het tien jaar geduurd voordat de verbouwplannen werden gerealiseerd. Tussendoor werd ook nog van aannemer gewisseld. In september 2014 werd de uitvoering van de werkzaamheden overgenomen door bouwonderneming De Nijs. ‘Vanaf dat moment werden er meters gemaakt’, zegt Van Hooydonk.

Metalen mieren

Om de winkeletages te kunnen verhogen werd het dak waar mogelijk opgetrokken, waardoor dat nu gelijk ligt met onderkant van de ramen van de laagste kantooretage. Die ingreep is goed zichtbaar voor wie op de bovenste etage van de parkeergarage achter het pand parkeert. Die etage biedt ook zicht over de onderhoudsvrije tuin die Rijnboutt op het dak heeft aangelegd. ‘s Avonds wordt de tuin verlicht door een sliert grote metalen mieren, die over de kanalen van de luchtverversingsinstallatie op het dak lijken te kruipen. Aanvankelijk was het idee om op het dak kruiden te verbouwen die in de horeca in het pand zouden worden gebruikt. Maar dat botste met de belofte aan de achterburen dat er geen mensen op het dak zouden komen. De dichte zijden van de daklichten die daglicht in de ondergelegen winkeletage brengen, zijn eveneens beplant. ‘Gelukkig is de tuin in het ontwerp gebleven en ook gerealiseerd’, zegt Rijnboutt.

Winkelformule

Het pand werd uiteindelijk in december 2016 opgeleverd. Na de aanpassing van de buitenzijde gaat de verbouwing aan de binnenkant door. Bijenkorf is druk bezig slagen te maken in zijn winkelformule, die per fase wordt uitgerold in het pand. Het zelfbedieningsrestaurant The Kitchen begint tegen het einde van de middag vol te lopen. Groepjes vriendinnen strijken neer aan de tafeltjes die baden in het licht van de laagstaande zon. Met de komst van meer gasten stijgt het geluidsniveau. De vrouw die in alle stilte op haar laptop heeft zitten werken, rolt de voedingskabel in en steekt de computer in haar tas. Via de trappen in de winkel loopt zij naar beneden en verlaat het warenhuis in de richting van het station.

Artikel is verschenen op www.vastgoedmarkt.nl