Lindershuis Dordrecht wordt getransformeerd tot aantrekkelijk binnenstedelijk hof

03 december 2019
Lindershof Utrecht

In opdracht van Kroonenberg Groep heeft Rijnboutt een ontwerp gemaakt voor de transformatie van het Lindershuis in Dordrecht. Het voormalige warenhuis wordt toegankelijk gemaakt door de oude Bagijnestraat in oude glorie te herstellen en een aantrekkelijk binnenstedelijk hof te creëren.

De historische gebouwen rondom het hof worden grotendeels gerestaureerd en geschikt gemaakt voor een aantrekkelijke combinatie van winkels, appartementen, horeca en een hotel. De naam, Lindershof, past geheel in de historische context van de omgeving. Lindershof is omsloten door een drietal historische complexen. Aan de Raamstraat bevindt zich Het Lindershuis, een iconisch warenhuis opgericht in 1920 door de Gebroeders Linders. Aan de Bagijnhof bevindt zich het voormalige bankgebouw uit 1938 waar tegenwoordig winkels en woningen in zijn gehuisvest. De adressen Lange Breestraat 8 tot en met 22 vormen een rij individuele historische panden met een oorsprong die een periode van de zestiende- tot de late negentiende eeuw beslaat. Er komt vanuit deze straat een directe doorgang naar Lindershof waardoor er een prettige doorloop ontstaat voor bewoners, bezoekers en ondernemers.

Naast Rijnboutt is ook de Amsterdamse ontwerp- en ontwikkelstudio D/DOCK betrokken als gedelegeerd ontwikkelaar en interieurontwerper.

Lesley Bamberger, algemeen directeur Kroonenberg Groep: “Wij kijken voortdurend naar mogelijkheden om ons vastgoed te ontwikkelen, waardoor nieuwe kansen voor exploitatie worden gecreëerd. Uitgangspunt is daarbij altijd dat we iets willen toevoegen aan een gebied. Met de plannen die we hebben voor Lindershof kunnen we dat ook in Dordrecht realiseren.”

Frederik Vermeesch, architect Rijnboutt: “Lindershof is een bijzonder project waar Rijnboutt met veel liefde aan ontwerpt. Waardevolle monumenten waarvan enkele al tientallen jaren leeg staan, krijgen een nieuw leven. Ze worden gerestaureerd en tegelijkertijd geschikt gemaakt voor nieuw gebruik. Met een programma van hotel, woningen en winkels rondom een hof wordt Lindershof een nieuwe bestemming in de binnenstad van Dordrecht.”

Het Dordtse college van burgemeester en wethouders juicht de plannen toe. “Ik zie dit als de belangrijkste ontwikkeling van de binnenstad sinds het Statenplein. Nog belangrijker dan de invulling van het V&D-pand”, zegt wethouder Piet Sleeking. “Dit gaat een enorme impuls geven voor dit gebied. Bovendien levert het hotel veel nieuwe werkgelegenheid op.”

Komende woensdag organiseert Kroonenberg Groep samen met Rijnboutt en de gemeente een participatieavond voor alle direct omwonenden. In het voorjaar van 2020 zal de omgevingsvergunning worden aangevraagd.

Lees ook Dordts monument Lindershuis wordt compleet verbouwd tot luxe hotel en bekijk de reportage van RTV Rijnmond.