Openbare ruimte en daktuinen Nieuw Centrum Waddinxveen

17 september 2014
Waddinxveen

(persbericht)

Waddinxveen is bijna klaar met de bouw van een nieuw centrum. Tussen de Oude Dreef, het Burgemeester Warnaarplantsoen en de Kanaaldijk zijn in een tijdsbestek van circa 2 jaar een winkelcentrum met zo’n 60 winkels, 260 woningen (huur en koop) en een parkeergarage met 1200 parkeerplaatsen gebouwd. Rijnboutt ontwierp de openbare ruimte, de daktuinen en het interieur van de parkeergarage.

Het groeiende Waddinxveen heeft een nieuw, opvallend centrum gekregen. Een echt stadshart dat fungeert als ontmoetingsplaats voor jong en oud. Een centrum om te winkelen, een terrasje te pakken, te werken én te wonen. Het is een levendig gebied met pleinen, water, mooie bruggen, veel groen naast de deur en een wekelijkse versmarkt. Het Winkelcentrum Gouweplein wordt op 20 november aanstaande officieel geopend.

In opdracht van a.s.r. vastgoed ontwikkeling, de ontwikkelaar van het plan, heeft Rijnboutt sinds 2006 gewerkt aan de openbare ruimte, de daktuinen en het interieur van de parkeergarage, binnen het stedenbouwkundig plan van Soeters Van Eldonk architecten. De woningen, winkels en horeca zijn een gezamenlijk ontwerp van Soeters Van Eldonk Architecten, 01-10 Architecten, rphs+ en Dittmar Architecten.

Waddinxveen

Hoogteverschil

Heel opvallend is het hoogteverschil. Dit verschil tussen dijk- en polderniveau is overbrugd door het parkeren op het maaiveld te situeren. Het nieuwe centrum, met een overwegend historische sfeer, ligt erbovenop. Hierdoor ontstaan op natuurlijke wijze twee niveaus. ‘Als je naar het centrum gaat, moet je dus altijd een verdieping overbruggen,’ zegt landschapsarchitect Richard Koek van Rijnboutt. ‘Daar hebben we ons ontwerp op gericht. Door de hoogteverschillen krijg je een bijzondere aansluiting op de omgeving. Aan de ene kant een sfeervol winkelgebied met pleintjes en straten, aan de andere kant sluiten de randen in schaal en sfeer aan bij karakteristieke elementen van Waddinxveen, zoals de Kanaaldijk en het Warnaarplantsoen met vijver en kinderboerderij.’

Waddinxveen

Warm en welkom

Rijnboutt heeft de openbare ruimte zo ontworpen dat bezoekers een warm en welkom gevoel krijgen. In de hoofdwinkelstraat (de Promenade), die een licht gebogen vorm heeft, worden winkelen, flaneren en verblijven met elkaar vervlochten. Dat gebeurt via een natuurstenen loper die verschillende plekken aan elkaar verbindt. Rijnboutt ontwierp ook de bruggen naar het centrum. Ze vormen de verbinding tussen de oude lijnen van Waddinxveen en het nieuwe centrumgebied.

Waddinxveen

Winkelpleinen

In het centrum liggen twee pleinen: het Gouweplein, een groter horeca-, markt- en evenementenplein, en Tussenzicht, een kleiner winkelplein. Tussen deze pleinen loopt de tweede winkelstraat, de Binnendoor. Deze winkelstraat en de hoofdwinkelstraat zijn op hun beurt weer aan elkaar verbonden door een hoge passage, de Doorsteek, waarmee de zogeheten “winkelacht” wordt volmaakt. ‘Dat is een prettige ruimte,’ zegt Richard Koek. ‘Het centrum is van warmrode baksteen, maar de passage is fris en wit geschilderd. Dat levert een bijzondere ervaring op.’

Waddinxveen

Oude Dreef

Aan de zuidkant ligt een groot plein dat wordt ingericht als ‘shared space’, De Oude Dreef. Koek: ‘Dit is een belangrijke toegang naar het centrum. Maar je kunt er ook even in het groen zitten, onder een aantal grote lindebomen. Door deze inrichting sluit het plein goed aan op de groene omgeving.’ De Oude Dreef en de bebouwing zijn bovendien zo ontworpen dat er ruimte is voor nieuwe gebouwen, in een eventuele volgende bouwfase.

Daktuinen

Voor bewoners zijn zonnigedaktuinen aangelegd, op de daken van de winkels. ‘Het zijn collectieve buitenruimtes met een prettige sfeer,’ zegt Koek. Hij vergelijkt de tuinen met begijnhoven: besloten, groene plekken in een drukke omgeving. ‘Je vindt er speelvoorzieningen, maar kunt er ook rustig zitten. Hier hebben we verschillende materialen toegepast voor een afwisselend beeld.’

De rust in de daktuinen gaat samen met een uitbundige beplanting. Die is bewust gekozen. Richard Koek: ‘We sluiten ermee aan op de wereld van Waddinxveen en Boskoop, vanouds centra van sier- en plantenteelt. We creëren een natuurbeleving, een groen gevoel. In elk seizoen is er in de daktuinen iets anders te zien, in allerlei geuren en kleuren.’ Een groot deel van de woningen heeft bovendien een privé-terras op het dak van de winkels.

Het project Waddinxveen past goed in het portfolio van Rijnboutt. Het bureau heeft een reputatie op het gebied van complexe gebiedsontwikkeling waarbij vele partijen betrokken zijn.