Rijnboutt genomineerd voor de Gulden Feniks!

11 april 2011
The Bank, Amsterdam

Rotterdam – 11 April zijn de genomineerde projecten voor de Gulden Feniks 2011, voorheen de Nationale Renovatie Prijs, bekend gemaakt. De jury heeft uit de in totaal 138 inzendingen elf projecten geselecteerd. Vijf projecten in de categorie renovatie, vier in de categorie transformatie en twee gebiedstransformaties.

De jury gaf aan dat het aantal en de kwaliteit van de inzendingen hen zeer tevreden stemt: “Er gebeurt heel veel in Nederland en het mooie is dat alle inzendingen, zonder uitzondering, stof tot nadenken geven. Daar is de Gulden Feniks ook voor bedoeld, het is een prijs om van te leren hoe we beter om kunnen gaan met de bestaande gebouwde voorraad. Opvallend is dat er dit keer voor het eerst zeer veel aandacht is uitgegaan naar verduurzaming van bestaande gebouwen. Daarbij worden veelvuldig innovatieve technieken ingezet. Ook bijzonder is de wijze waarop gebouwen tijdelijk van functie veranderen: een hogeschool wordt studentenhuisvesting, een remise wordt theater, een verzorgingshuis wordt een wijkbroedplaats van stimulerende activiteiten. Dit tijdelijke gebruik leidt niet zelden tot de conclusie dat een bestaand gebouw uitstekend geschikt blijkt voor de huisvestingsvraag en dan wordt tijdelijk al snel permanent. In de sfeer van kantoren zijn er enkele inzendingen gedaan die specifiek inspelen op Het Nieuwe Werken. Ook zijn er schitterende voorbeelden van herbestemming van gebouwen met een monumentale waarde. Nieuwe vraagstukken in de sfeer van krimp, herbestemming van bedrijfsgebouwen en renoveren met lage budgetten zijn eveneens goed vertegenwoordigd. De inventiviteit waarmee opdrachtgevers, ontwerpers en uitvoerders de opgave tegemoet treden is zeer bemoedigend en prijzenswaardig. ”

De volgende projecten zijn genomineerd in de Categorie Renovatie:

  • Sleephellingstraat Rotterdam
  • Politieacademie Apeldoorn
  • The Bank Amsterdam
  • BK City TU Delft
  • Een blok stad Rotterdam.

Naast ‘The Bank’ heeft Rijnboutt nog 2 inzendingen gedaan. Dit zijn het ‘t Haegsch Hof in Den Haag en het Liga park in het centrum van Roosendaal. Op de website van de Gulden Feniks staan alle inzendingen gepubliceerd.