Schaal vraagt om relativering

20 oktober 2005
bijenkorf enschede

Voor de binnenstad van Enschede is een stedenbouwkundige plan gemaakt door West 8. In dit plan is een gebouw ontworpen aan het van Heekplein, dat een programma omvat bestaande uit een warenhuis (de Bijenkorf) afzoomwinkels, woningen, en een parkeergarage.

bijenkorf enschede

In een volume van drie bouwlagen hoog dat de door West 8 vastgestelde rooilijnen nauwkeurig volgt zijn het warenhuis, de afzoomwinkels en de entree van de woningen ondergebracht. Boven op dit volume staat een woontoren van 12 bouwlagen met in totaal 31 appartementen. De parkeergarage is gesitueerd in een kelder van twee lagen, en sluit aan op de parkeergarage’s van de belendende gebouwen.

bijenkorf enschede
bijenkorf enschede

De gevels van het winkelvolume zijn op de begane grond rondom opgebouwd uit puien, waartussen natuursteen penanten. Aan het van Heekplein zelf, waaraan ook de entree van de Bijenkorf is gesitueerd, zijn de puien 9 meter hoog. Om de diverse winkelentree’s en etalage’s te accentueren zijn grote uitkragende zinken erkers ontworpen. Boven de puien bestaan de gevels uit grote stootvoegloze metselwerkvlakken waarin de kozijnen terugliggend of juist uitkragend zijn gedetailleerd.

bijenkorf enschede
bijenkorf enschede

Om de schaal van het zeer ruime van Heekplein te relativeren is het gebouw aan de pleinzijde voorzien van een groot overstek van de tweede verdieping (variërend van 5 tot 7,5 meter). De onderzijde van dit overstek (en ook de overige overstekken in het gebouw) is bekleed met metselwerk. Hierdoor ontstaat het beeld van een ‘zware’ metselwerk massa die zweeft boven de ‘lichte’ transparante plint. Boven dit grote overstek steekt nog een spectaculaire luifel 5 meter over.

bijenkorf enschede
bijenkorf enschede

De gevels van de woontoren bestaan uit hetzelfde metselwerk als de winkels. Hier vouwt het metselwerk zich als een huid om het volume, en is de binnenzijde van o.a. het trappenhuis en de loggia’s ‘gevoerd’ met western red cedar delen. De bekroning van de toren bestaat uit een drietal licht geconstrueerde penthouses op de bovenste verdiepingen.

bijenkorf enschede
bijenkorf enschede

Om tegenwicht te bieden aan de woontoren is er op de hoek van het plein als entree naar de binnenstad een slanke glazen toren ontworpen, waarin een stalen beeld van de kunstenaar Rudi van de Wint is geplaatst.