Shell Research

12 november 2004
shell research

Shell International Exploration and Production in Rijswijk is een prominent onderdeel van het Shellconcern. Als onderzoekscentrum bevindt het zich in de kern van het bedrijf en draagt het bij aan het internationaal imago van Shell. Het beeld van het gebouwencomplex en het terrein spelen daarin een belangrijke rol. In 2002 is daarvoor een Masterplan opgesteld.

Het onderzoekscentrum ondergaat grote veranderingen. Vele van de bestaande utilitaire gebouwen zijn verdwenen om plaats te maken voor een ondergrondse parkeergarage. Het terrein wordt door deze ingreep duidelijker gestructureerd met een laboratoriumzone aan de Lange Kleiweg, het kantoorgebonden onderzoekscentrum aan de Volmerlaan en het entreegebied met opleidingscentrum aan de Treubstraat. Het project is in een nauwe samenwerking met architectenbureau Van den Broek en Bakema vorm gegeven.

shell research

Met de terreininrichting en de parkeergarage moest ook de hoge internationale ambitie worden waargemaakt. Rond het gebouwencomplex ligt de nadruk op de groene kwaliteit. Het is een verblijfsgebied geworden met groene en botanische kwaliteiten, met veel water, zitplekken, wandelpaden, kunstwerken, fonteinen, etc. De parkeergarage heeft een capaciteit voor circa 800 auto’s verdeeld over twee lagen, met een vloer op 6 meter onder maaiveld en een grote daktuin erbovenop.

shell research

Door grote vides in het dak en in de bovenste parkeerlaag is op elk niveau natuurlijk groen en natuurlijk licht aanwezig. Beide parkeerlagen bieden directe toegang tot de Mainstreet via een speciaal ontworpen trap- en liftpartij. Dezelfde ruimtelijkheid als de garage is hierin doorgezet; vanuit de Mainstreet is er zicht in de garage en tegelijk op de uitgebreide daktuin op de garage.

shell research