Studenten onderzoeken toepassingen VR Reality bij Rijnboutt

25 april 2019
VR

Studenten Fleur de Wever en Jamillia van Staverden van het Windesheim Flevoland zijn in het vierde jaar van hun Bouwkunde studie bezig met een praktijkgericht onderzoek. Zij kozen als onderwerp ‘Virtual Reality’, een relatief nieuwe technologische ontwikkeling die nog niet zo veel toegepast wordt in de architectuurbranche. Rijnboutt experimenteert al met de technologie en heeft VR-brillen in bezit, maar de medewerkers wilden graag meer weten over de mogelijkheden.

Binnen 20 weken gaan Fleur en Jamillia binnen Rijnboutt de meest gebruiksvriendelijke toepassingen onderzoeken. Met een praktijkgerichte handleiding reiken ze adviezen aan over de beste manier om VR in te zetten.

Jamillia vertelt: “Omdat VR-brillen een levensechte en interactieve ervaring geven die verkend en gemanipuleerd kan worden, is het bij uitstek geschikt voor de architectuur. Door het te realiseren gebouw in een virtuele omgeving te plaatsen krijgt de opdrachtgever een duidelijk beeld van het uiteindelijke resultaat. Hierdoor ontstaan er geen misverstanden en weten alle betrokken partijen hoe het ontwerp eruit komt te zien. In de toekomst zou je je kunnen voorstellen dat niet alleen geluid, maar ook geuren gebruikt kunnen worden voor een totale beleving. VR kan gebruikt worden in de vorm van games, 360° film, bedrijfspresentaties, renders, in muziekvideo’s, bij productontwikkeling, om personeel te trainen, bij medische toepassingen en bij educatie. Om het naadloos te laten aansluiten op de bewegingen van de persoon die de bril draagt en de gewenste ervaring, zonder vertragingen, is het belangrijk dat er over het ontwerp goed nagedacht wordt. Omdat Rijnboutt een vooruitstrevend bureau is, willen we hen praktisch advies geven over hoe ze VR in hun dagelijkse ontwerppraktijk en presentaties kunnen integreren.”

Fleur en Jamiallia hebben voor een huidig project van Rijnboutt, het Citroëngebouw in Amsterdam, drie voorbeelden van Virtual Reality uitgewerkt: een 360° panorama, 360° video en interactieve virtual reality:

VR
VR