Verbouwing The Bank volop in uitvoering

12 november 2008
The Bank, Amsterdam

Vanaf 2006 werkt Rijnboutt Van der Vossen Rijnboutt in opdracht van Kroonenberg Groep aan de herontwikkeling van het voormalig ABN AMRO hoofdkantoor aan het Rembrandtplein in Amsterdam. Na een periode van intensieve voorbereiding wordt al bijna een jaar aan het gebouw gewerkt door de hoofdaannemer Bouwbedrijf Midreth uit Mijdrecht.

Nadat het gebouw in een vorige fase gedurende twee jaar een volledige asbestsanering heeft ondergaan is er vanaf januari 2008 gedurende de eerste zes maanden van uitvoering voornamelijk gesloopt aan de hoofddraagconstructie. Inmiddels is door Bouwbedrijf Midreth ongeveer 4.000 ton puin afgevoerd.

The Bank, Amsterdam

Naast het leegslopen van de voormalige lichthal van het bankgebouw ten behoeve van het nieuwe atrium is een belangrijk onderdeel van het sloopwerk het openmaken van de enorme kluizen in de kelders van het gebouw. Om deze enorme ruimtes van totaal 2.500m² geschikt te maken voor commerciële functies als retail of leisure worden er wanden en vloeren van 80 cm gewapend beton gesloopt. In de wanden zijn drievoudige wapeningsnetten aangetroffen die er voor moesten zorgen dat inbrekers niet tot de kluisinhoud konden doordringen.

The Bank, Amsterdam

Tegen het eind van het jaar worden de laatste puincontainers sloopafval afgevoerd en kan de afbouw volop ter hand worden genomen.

Tegelijkertijd wordt hard gewerkt aan de schil van het gebouw; de daken worden aangepakt en de gevels worden gereinigd en voorzien van nieuwe ramen en puien. Deze werkzaamheden worden aan het oog van de buitenwereld onttrokken. De steiger die om het gebouw is opgericht is voorzien van bedrukt steigerdoek. Op de steigerdoeken zijn de gevels op ware grote geprint waardoor het zichtbaar wordt wat het resultaat van de werkzaamheden zal zijn. Daarmee is de bouwplaats van het project al een fantastische blikvanger in de stad.

The Bank, Amsterdam

Dat het gebouw nu al de aandacht trekt blijkt uit verschillende publicaties in dag- en vakbladen. Recent heeft BNR Nieuwsradio aandacht besteed aan de herontwikkeling. Het interview door Hester van Dijk met Olaf van Nieuwenhuis, de projectleider van de opdrachtgever en met de architect Kees Rijnboutt is hieronder te beluisteren.

Met nog een spannend jaar bouwtijd voor de boeg komt de voltooiing van deze bijzondere opgave steeds dichterbij; de oplevering van The Bank is vastgesteld op december 2009.

Uitzending BNR Nieuwsradio: vrijdag 24-10-2008, in het programma “Aan de slag” met Paul van Liempt.