Voormalig bankgebouw opent zich naar de stad

13 september 2007
The Bank, Amsterdam

Rijnboutt Van der Vossen Rijnboutt werkt in opdracht van Kroonenberg Groep aan de herontwikkeling van het voormalig bankgebouw aan het Rembrandtplein te Amsterdam. Het gebouw (ca. 42000m² bruto vloeroppervlak) bestaat uit twee delen: de oudbouw (jaren ‘20) van de architecten Ouëndag en Berlage en de nieuwbouw (jaren ’70) van de architecten Zwiers en Fontein.

Met respect voor de bestaande gebouwdelen, bestaat het ontwerp in hoofdlijnen uit drie ingrepen. Het gebouw opent zich naar de stad door de gesloten plint van het gebouw te doorbreken met glazen puien (1) aan Utrechtse- en Amstelstraat. Het atrium in de oudbouw (2), dat bij de verbouwing in de jaren ’70 is dichtgelegd, wordt geherintroduceerd. En een moderne herinterpretatie van het oorspronkelijke beeld vervangt de bestaande aluminium gevels van het nieuwbouwdeel. (3).

The Bank, Amsterdam

Met deze herontwikkeling krijgt het voormalig bankgebouw een nieuwe betekenis voor de stad; van een voorheen gesloten fort naar een multifunctioneel open(baar) gebouw in het centrum van Amsterdam. Inmiddels zijn de bouwvergunningen aangevraagd en ziet het er naar uit dat de uitvoering voor het einde van het jaar kan beginnen.