Welstand akkoord met ontwerp voor wonen in kantoortoren

18 september 2014
bellavista

Woensdag 4 september 2013 is welstand akkoord gegaan met het ontwerp voor de transformatie van de Thorbecketoren in Den Haag. De toren verschiet van kleur, van kantoor naar wonen.

De begane grond, de eerste verdieping en de tweede verdieping van de toren zijn multifunctioneel (winkels, voorzieningen, kantoren, horeca). Vanaf de derde verdieping is de functie wonen. Het woningaantal per laag varieert van 6 tot 8. Totaal komen er 116 woningen.

bellavista

Deze toren van 16 lagen maakt onderdeel uit van een groter complex met winkelcentrum aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag. Het complex, naar een ontwerp van de architect Zanstra, kenmerkt zich door een “bruut” modernisme, expressief en met grote dimensies. De Thorbecketoren heeft nog steeds zijn brute karakter. Het ontwerp tracht de krachtige uitstraling te behouden en te verzoenen met een verfijning en kwaliteit die de woonfunctie vereist.

bellavista

Bij de renovatie van de Thorbecketoren wordt de huidige gevel integraal vervangen. Om aan te sluiten op het ontwerp van architect Piet Zanstra, zullen opnieuw gelijksoortige materialen gebruikt worden: details en kozijnen in aluminium (gepoedercoat in een donkerbruin-grijze kleur), en borstweringen in prefab-beton in een lichte kleur. De belangrijkste toevoeging aan het volume van de toren zijn de balkons. Deze balkons zijn zo vormgegeven dat de toren verticaal wordt geleed. Hierdoor lijkt de toren slanker.

bellavista