De Bijenkorf Amsterdam

Amsterdam, Dam

Daglicht, transparantie en openheid waren de kernwoorden bij de grondige verbouwing van dit legendarische warenhuis. Zo heeft de volledig in zichzelf gekeerde winkelcocon uit de jaren zeventig plaatsgemaakt voor een nieuw licht interieur. Het atrium is vernieuwd en het oude glazen plafond is weer zichtbaar gemaakt. Ontoegankelijke ruimtes, waaronder de vierde verdieping en de voormalige zolder, zijn toegevoegd aan het oppervlak en publiek toegankelijk gemaakt. In het dak aan het Beursplein is een eveneens publiek toegankelijk dakterras aangelegd.

0248-luchtfoto-001 Bijenkorf Amsterdam
0248-0205-010
0248-0205-011
0248-0205-015
0248-0205-018
0248-0205-002
0248-0205-019
0248-0205-020
0248-FOT-20070411-004

over het project

verbouwing en uitbreiding warenhuis

programma

retail uitgebreid van 17.000 m² tot 20.000 m²

opdrachtverlening

2000

realisatie

2003 – 2004

opdrachtgever

De Bijenkorf

team

Kees Rijnboutt, Frederik Vermeesch, Mattijs Rijnboutt, Antoinette Verhoeven, Chi Kong Lam, Jaap Hoving, Jan Oudeman, Joost Verheus, Manfred Laan, Margret van den Broek, Robin Hurts, Sivan de Rooy, Yifat de Beaufort

samenwerking

Aannemerscombinatie Theuns GF Deko, ATB Adviesbureau voor bouwtechniek, Virgile & Stone

beeld

fotografie Kees Hummel, luchtfoto Rovorm

publicaties en artikelen

Kronen op de Bijenkorf De Rijnboutt inspiratiebol tentoongesteld De Bijenkorf bestaat 140 jaar. De Rijnboutt-inspiratiebol scoort het hoogst! In zichzelf gekeerde winkelcocon opent zich weer naar de stad

0248-luchtfoto-001 Bijenkorf Amsterdam
0248-0205-010
0248-0205-011
0248-0205-015
0248-0205-018
0248-0205-002
0248-0205-019
0248-0205-020
0248-FOT-20070411-004
0248-0205-010
0248-0205-011
0248-0205-015
0248-0205-018
0248-0205-002
0248-0205-019
0248-0205-020
0248-FOT-20070411-004