Ensemble Wolters-Noordhoff

Groningen

Tot 1987 was de uitgeverij/ drukkerij Wolters-Noordhoff gevestigd in een fabriekscomplex nabij het parkgebied van de Noorder Buitensingel in Groningen. Toen Wolters-Noordhoff het gebouw verliet, bleef een mooi en solide gebouw achter met kenmerken van het ‘Nieuwe Bouwen’ dat Arend Beltman rond 1917 had ontworpen. Vanwege de zware drukkerijmachines en de opslag van papier kent het gebouw een hoge toelaatbare belasting op de vloeren. Een gegeven dat veel mogelijkheden bood om het gebouw te herbestemmen. Op de begane grond is een verzameling culturele functies ondergebracht zoals repetitielokalen voor toneel- en dansgezelschappen, aangevuld met kantoren, een timmerwerkplaats en een café. Het souterrain biedt ruimte voor parkeerplaatsen en op de vroegere bedrijfsvloeren zijn 72 ruime woningen gecreëerd.

Wolters Noordhoff Wolters Noordhoff
Wolters Noordhoff
Wolters Noordhoff
8524-FOT-Wolters-006 LR
Wolters Noordhoff

over het project

transformatie monumentaal fabriekscomplex

programma

transformatie ten behoeve van woningen, culturele voorzieningen en een parkeergarage

opdrachtverlening

1984

realisatie

1985 – 1988

opdrachtgever

Woningbouwvereniging Volkshuisvesting Groningen

team

Kees Rijnboutt, Kik de Vries, Ronald Knappers

samenwerking

Heijmans bouw BV, Ingenieursbureau Dijkhuis BV 

prijzen

winnaar nationale prijs voor kwaliteit in wonen en werken, Visie ‘89’

beeld

fotografie Kees Hummel

Wolters Noordhoff Wolters Noordhoff
Wolters Noordhoff
Wolters Noordhoff
8524-FOT-Wolters-006 LR
Wolters Noordhoff
Wolters Noordhoff
Wolters Noordhoff
8524-FOT-Wolters-006 LR
Wolters Noordhoff