Rijkskantoor de Knoop

Utrecht, Knoopplein

Het stationsgebied van Utrecht ligt in het hart van Nederland en is daarom gunstig voor rijksambtenaren die willen vergaderen. De Knoop is hiervoor geschikt gemaakt; de voormalige Knoopkazerne is uitgebreid en getransformeerd in een kantoren- en vergadercentrum voor rijksdiensten. De hoofdentree van De Knoop ligt aan het Knoopplein waar straks meer kantoren zullen komen en vormt de start van een nog te realiseren intensieve werklocatie. De stedelijke ruimte die ontstaat moet fungeren als een lobby voor die kantoren en is dan ook een publieke ontmoetingsplek, wachtruimte en een outdoor-vergaderplek in één. De relatie tussen binnen en buiten is gemaximeerd, met vergelijkbare materialen, groenvoorzieningen en een hoogwaardige uitstraling. Samen met het tijdelijke duurzame restaurant The Greenhouse, legt Het Knoopplein de verbinding tussen de stationsomgeving en het toekomstige Beurskwartier.

knoopplein knoopplein utrecht
knoopplein utrecht
knoopplein utrecht
knoopplein utrecht
knoopplein utrecht
knoopplein utrecht

over het project

stedenbouwkundige inpassing en inrichting van de buitenruimte

programma

Rijkskantoor en vergadercentrum

opdrachtverlening

2014

realisatie

2017 – 2018

opdrachtgever

R Creators

team

Bart van der Vossen, Richard Koek, David Kloet, Petrouschka Thumann, Jeroen Boon, Dion van Dijk, Mark Spaan, Patrick Kolanczyk

samenwerking

Architectenbureau cepezed, Fokkema & Partners Architecten, Ballast Nedam, Facilicom Bedrijfsdiensten, Facilicom Facility Solutions, Strukton Integrale Projecten, Strukton Worksphere

prijzen

nominatie Healthy Urban Office Challenge 2017

beeld

fotografie Kees Hummel, visualisaties Rijnboutt

knoopplein knoopplein utrecht
knoopplein utrecht
knoopplein utrecht
knoopplein utrecht
knoopplein utrecht
knoopplein utrecht
knoopplein utrecht
knoopplein utrecht
knoopplein utrecht
knoopplein utrecht
knoopplein utrecht