main-logo-full main-logo
  • actueel
  • portfolio
  • team
  • Bureau
  • Vacatures
  • contact

Grensverleggende proceskunde

Nieuwezijds Voorburgwal Amsterdam voorzijde

Nieuwezijdsvoorburgwal 225
Amsterdam

 

Het voormalige hoofdkantoor van De Telegraaf aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam sprak de Kroonenberg Groep direct aan. Groot, in het centrum, met mooi uitzicht over de stad. Omdat door eerdere eigenaren al veel historische elementen verwijderd waren, konden er goede, moderne kantoren gecreƫerd worden. Terwijl het monumentale trappenhuis en de indrukwekkende drukpersruimte toch volop karakter gaven aan het Rijksmonument.

Nieuwezijds Voorburgwal Amsterdam glas en staal
Nieuwezijds Voorburgwal Adam entree interieur
Nieuwezijds Voorburgwal Amsterdam dakverdieping

De Kroonenberg Groep had eerder met ons samengewerkt in eerdere complexe herbestemmingsopgaven, zoals The Bank aan het Rembrandtplein en ook nu werden we vroeg in het proces betrokken.

Er werd een ambitieus programma geformuleerd, van werken, wonen en retail. Voor het succes van met name de retail was het echter zeer wenselijk om een tweede ingang te realiseren aan de achter het perceel gelegen Kalverstraat: de belangrijkste winkelstraat van Amsterdam.

Nieuwezijds Voorburgwal Amsterdam entree
Nieuwezijds Voorburgwal Amsterdam wenteltrap
Nieuwezijds Voorburgwal Amsterdam Kalverstraat
Nieuwezijds Voorburgwal Amsterdam transformatie

In technisch opzicht was dat niet zo ingewikkeld. Het pand aan de Kalverstraat 28, een van de eerste projecten van architect J.E. van der Pek, was in bezit van de Kroonenberg Groep en kon met een aantal simpele ingrepen prima als doorgang functioneren.

Een veel groter obstakel vormde de vergunningsprocedure. De Gemeente Amsterdam bewaakt de historische erfgrenzen van haar monumenten goed. We hadden echter vanaf het begin twijfels of de grens van het perceel wel zo historisch was. Onderzoek toonde inderdaad aan dat de huidige grens in het kadaster niet klopte. Oorspronkelijk verbond het perceel de Kalverstraat en de Nieuwezijds Voorburgwal. Zo werd uiteindelijk niet alleen het gebouw zelf, maar de complete geschiedenis van het gebied in ere hersteld en ontstond een publieke route door de verschillende tijdlagen van het stadsblok.

project informatie